Geplaatst op
Wanneer je op vakantie gaat, of je boekt een hotel in eigen land is het heerlijk om je even geen zorgen te hoeven maken over bijvoorbeeld koken, schoonmaak of het gebruik van je handdoeken. Vaak is het wel handig om je eigen handdoeken mee te nemen voor op het strand.
De mooiste badlakens
Je hoort wel vaker dat handdoeken snel gaan pluizen of dat er een plakkerige laag op komt wanneer je ze verkeerd wast. Dit kan weer leiden tot aparte geuren die je liever niet wilt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je niet te veel wasmiddel toevoegt. Ook zou je in plaats van wasverzachter eens azijn kunnen gebruiken om de bacteriën te doden. Niet alleen houdt het je handdoeken schoon maar ontkalk je ook je machine van binnenuit. Het is ook fijn wanneer je enorm dure badlakens hebt je ook precies weet hoe je ze langer mooi en zacht kunt houden. Wanneer je ook allergisch bent voor stof is het verstandig om vaker je beddengoed, badlakens en kussens te wassen. Door de ophoping hiervan kun je er sneller last van krijgen en daarnaast is het gewoon fris en hygiënisch om bij te houden. Je slaapt er ook beter door.
Vroeger was het wel anders
Luxe handdoeken van nu, waren vroeger totaal niet vanzelfsprekend om te hebben. In 1841 is de weeftechniek voor badlakens uitgevonden. Er ontstaan door het gebruik van deze techniek specifieke lusjes, hoe groter deze zijn des te meer water ze kunnen absorberen. Toch kon niet iedereen gebruik maken van de handdoeken, ze waren alleen weggelegd voor mensen met veel geld omdat katoen toen der tijd een kostbaar product was. De meeste mensen gebruikten linnen om alles mee te doen of als kleding te dragen. Daarnaast zit er altijd een korte band achtige vorm op veel badlakens. Dit zie je vooral bij wat luxere varianten waar soms zelfs patronen of initialen in staan geweven. Dat werd gedaan om de handdoek meer stevigheid te geven zodat het minder snel kon rafelen, maar tegenwoordig koop je wanneer ze kapot gaan eerder een nieuwe dus is het niet nodig om zulke banden toe te passen.