Atria interieur

De schoonheid van varens

Geplaatst op

De schoonheid van varens verschilt van andere plantensoorten. In plaats van kleurrijke bloemen, bieden varens sierlijke, delicate bladeren en een verfrissende groenheid. Varens verschillen ook door hun voortplantingsmethode. In tegenstelling tot bloeiende planten produceren varens sporen op de rug van de bladeren die, wanneer ze in vochtige grond worden geplant, de prothallia vormen. Dit zijn platte, groene hartvormige structuren die geslachtsorganen produceren waarmee nieuwe varens worden gevormd wanneer ze worden bevrucht. Deze verschillen in vermeerdering, verzorging en diversiteit van varens zijn ook voordelen voor varenkwekers. Wil je er meer over weten? Lees dan snel verder. 

Verscheidenheid

Varens worden ingedeeld naar hun structuur en sporendragende delen. Ze variëren in grootte van kleine mosachtige groeisels tot grote boomvarens met een hoogte van 2 meter of meer en een stevige stam. Ze groeien in alle delen van de wereld en komen voor in zowel bossen als woestijnen. Ook hun bladeren variëren sterk, van pluimen en gespleten bladeren tot onverdeelde bladeren en bonte kleuren. Met zoveel keuzemogelijkheden vinden tuinliefhebbers zeker een varen die bij hun tuin past. De Indiase hulstvaren (Arachniodes simplicior “Variegata”), bijvoorbeeld, produceert heldergroene bladeren met een goudkleurig streepaccent en gedijt goed in de winterhardheidszones 7 tot 9 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Hij wordt 18 cm hoog.

Weinig onderhoud

Varens verdragen over het algemeen veel verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan goed gedraineerde grond met organisch materiaal. Een laag mulch is nodig om vocht vast te houden en de wortels koel te houden. Eenmaal gevestigd, hebben varens een jaarlijkse bemesting met organisch materiaal nodig, zoals mest of organische verbindingen. Varens passen zich goed aan hun omgeving aan en kunnen zowel in de schaduw als in de zon groeien als ze goed water krijgen. De planten moeten af en toe worden gesnoeid om oude, misvormde of gebroken bladeren te verwijderen, maar verder is geen verzorging nodig. De varensoort varens (Pteridium aquilinum) kan in de volle zon groeien en verdraagt droge grond in de USDA winterhardheidszones 3 tot en met 10. De volwassen hoogte varieert van 2 tot 2 meter.

Weinig problemen met plagen

Varens zijn gevoelig voor een paar plagen. De plagen omvatten wolluis, schubben en halfbolvormige schub. Schubben zijn de schadelijkste plagen voor varens, waardoor de bladeren van een besmette plant geel worden en afvallen, en waardoor de plant afsterft. Een goede manier om ongedierte te voorkomen is de varen te inspecteren voordat je hem koopt. Controleer op tekenen van insecten, zoals zwarte honingdauw, en koop nooit een plant die ook maar het geringste teken van ongedierte vertoont. Varens die onder de juiste omstandigheden worden gekweekt, zijn gezond en van nature bestand tegen ongedierte en ziekten. De zwaardvaren (Polystichum munitum), die winterhard is in de USDA-zones 7 tot en met 10, is zeer resistent tegen ziekten en plagen. De bladeren kunnen tot 2 meter lang worden. Bij Kwekerij Online vind je prachtige varens.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we in interessante blogs met je door wat je kunt doen met betrekking tot je nieuwe interieur.

Contactgegevens

Via info info @ atria-interieur.nl. neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden